Journummer Vatten och avlopp
Upplands Väsby kommun
Vid akut vattenläckage utanför fastighetens avstängningsventil ring:
073-910 47 71
Felanmälan för ledningar gällande ansvarsområdet ovan sker dagtid till Rörab och övrig tid till Allmänna Rörjouren.
Glöm inte att även informera styrelsen: styrelsen@liljevagen.se.
Brandgator
Mellan husraderna finns brandgator som skall hållas framkomliga för räddningstjänsten. Det är varje fastighetsägares ansvar att se till att växter och annat hindrande tas bort i anslutning till den egna tomtgränsen.
Brandgatorna ses över två gånger per år.
Parkering
Det är tillåtet att parkera i backen under högst 24 timmar. Vänligen notera att ett fordon får inte stannas eller parkeras i en vägkorsning eller inom ett avstånd av 10 meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant. Samma avståndsregel gäller för T-korsning.
Butiker
I närområdet finns både matbutiker och restauranger.
Fibernät
Flera fastigeheter valde att
installera fibernät genom Svensk infrastruktur.
Se dokumentationen nedan av inmätningen av kanalisationen.
GDPR
Styrelsen har rutiner för hantering av personlig information i enlighet med GDPR. Kontakta styrelsen@liljevagen.se för mer information.
Skolor
Närmaste skolorna är Breddenskolan som är en F-5 skola och Grimstaskolan som är en 6-9 skola.
För mer information se kommunens hemsida.
Lekplatser
Det finns flera lekplatser i närområdet.
Städområden
Varje år hjälps vi åt att städa i närområdet runt liljevägen.
Dagen avslutas med att samfälligheten bjuder på korvgrillning.
Snöröjning
Gatorna i området är kommunens. Kommunen sköter därför väghållningen och därmed snöröjningen.
Våra radhus här på Liljevägen har en bärande stomme av armerad betong. Det är helt uteslutet att husen skulle rasa på grund av snölast. Gå inte upp på taken vintertid. Man gör mer skada än nytta. Pappen är klistrad ovanpå ett lager av cellplast som är något eftergivlig (mjuk). Pappen som normalt är mjuk och spänstig vid 20-30 grader på sommaren, är nu vid minusgrader hård och spröd. Den är nu under vintertid inte lika motståndskraftig mot stötar och punktlaster. Det är lätt att skada pappen med en snöskyffel eller en skoklack.
Tak över altaner och balkonger kan skottas, men gå för all del inte upp på dessa tak. Tak av korrugerad plast eller kanalplast är mycket hala. Även plåttak är hala. Ett bra sätt är att förlänga skaftet på en snöskyffel med en ca 1½ meter lång bräda, och med den skyffla ned snö stående på en stege.
Carportstaken har papp som är spikad och klistrad direkt mot ett underlag av spontade bräder. På dessa tak kan man gå utan risk under förutsättning att inga bräder är ruttna. Dessa tak kan skottas, men det är inte nödvändigt att skotta hela ytan. En remsa på 1 meter på ömse sidor om mittbalken kan räcka. På det sättet begränsar men mängden snö på marken att frakta bort. Några fastighetsägare har tagit bort den bärande stolpen närmast gatan och ersatt den med en avväxling. Här för man ner lasterna på en väggkonstruktion som inte är avsedd att bära den ökade lasten. Kanske är en tillfälligt monterad stolpe en lösning.
Fönsterbleck och fönsterkarmar skall naturligtvis hållas rena från snö. Det är här rötan börjar! Under snön, mot karm och fönsterbåge, bildas med hjälp av värmen från rummet innanför, en fuktig miljö som inte är bra för träkonstruktionen eller kittfalsen. Dessutom hindras ventilationen mellan fönsterglasen med immiga glasrutor som följd (de gamla fönstren)
Förrådsgaveln mot gatan skall naturligtvis inte täckas med snö. Här bildas också en fuktig miljö under snön som startar rötangrepp och mögelväxt. Översidan av plank och staket bör också befrias från snö. Långvarig fuktinträngning orsakar sprickbildning i skarvar och ändträ även om virket är tryckimpregnerat.
Vi har under alla år haft problem med var all snö skall dumpas. Vid vändplanerna går det att lägga upp en hel del snö, och även vid några ställen utefter gatan. Det är vallen efter snöplogningen som är det stora problemet! Det är ju faktiskt kommunen som är gatuhållare och skall svara för snöröjningen och bortforslingen av plogvallen. En del fastighetsägare kastar tillbaka snön ut på gatan och det gör ju inte saken bättre.
Upplands Väsby den 8 februari 2010
Gunnar Ericsson 108-an
VA-system/rör
Samfälligheten ansvarar för rördragningar för
vatten och avlopp under husen, från avstängningsventil för
vatten, och från anslutningen till stamledningen för avlopp, i
fastigheten och ut till tomtgräns mot kommunens mark.
Rören under husen är förlagda i en kulvert längs mitten på längorna.
Varje fastighet har en lucka i golvet under trappen där vattenrören kommer upp.
Luckan skall hållas öppningsbar för eventuella arbeten på samfällighetens rör.
Under luckan finns i vissa fall till exempel renslock för avloppsrensning.
Vattenmätaren
tillhör kommunen och eventuella fel anmäls direkt till deras felanmälan.
Nedan finns en karta i pdf-format över den antagna rördragningen inom området. Kartan baseras på kommunens rörritningar avseende kommunens mark. Rördragningen på tomterna och under hus är antagen baserad på visuell besiktning.
Notera att kommunen anger plus minus två meter som tolerans för läget så informationen är inte på något sätt skalsäker.
TV
Alla fastigheter i Grimsta samfällighet är anslutna till Tele2 basutbud. Avgiften betalas en gång per år i samfällighetsavgiften. Varje hushåll kan sedan beställa till extrautbud som fler kanaler, telefoni och bredband från Tele2 . Då kontaktar fastighetsägaren själv Tele2 på telefonnummer nedan.
Samfälligheten har ett serviceavtal med Tele2 som gäller ledningar fram till varje fastighet. Om din fastighet får problem med tv signalerna är det fastighetsägaren själv som kontaktar Tele2 och anmäler felet. Om felet finns i samfällighetens ledningar kommer det inte att kosta den enskilda fastighetsägaren någonting. Om felet finns inne i fastigheten blir den enskilde fastighetsägaren betalningsansvarig för det som behöver åtgärdas.
Felanmälan till
Tele2
på telefonnummer: 0771-55 00 00
När du kommer fram till
Tele2
berättar du att du bor på Liljevägen i Upplands
Väsby och att du bara har basutbudet. Då kommer
Tele2
att skapa en kontaktbild
till dig med ett kundnummer, sedan kommer de att skicka ut någon som kontrollerar
felet.
Tele2
ser när de får in din adress att du bor i ett område med
serviceavtal hos dem. Om du vill vara säker så kan du själv nämna det.
Samfällighetens serviceavtal gäller endast fram till din fastighet. Fel inne i
fastigheten står fastighetsägaren för själv.